Cegła w kuchni – stylowo i z pomysłem.

CEGŁA W KUCHNI – stylowo i z pomysłem

 

W ostatnim czasie cegła jako element wykończenia to prawdziwie gorrrący kawałek. Ten element dekoracyjny dodaje każdemu pomieszczeniu prawdziwego pazura. Uniwersalność w zastosowaniu cegły jest tak szeroka, że możemy ją doczepić praktycznie do każdego stylu. Śmiało można użyć nawet szerszego stwierdzenia, że cegła to rozwiązanie łączące różne style.

Cegła polubi się zarówno z drewnem, metalem a także kamieniem. Jest idealna dla stylu rustykalnego, mocno związana jest z klimatem wiejskim. Pomalowana na jasny kolor świetnie zestawi się z minimalistycznym stylem skandynawskim. Dla lubiących styl urbanistyczny, industrialny będzie doskonale współgrać z formami prostokątnymi, płaskimi czy metalowymi. To wszystko świadczy o jej doskonałej „elastyczności” w zastosowaniu architektonicznym.

Cegła stosowana jest od wieków jako materiał budowlany. Nadaje się do każdego pomieszczenia. Szczególnie modny w ostatnim czasie jest motyw cegły w kuchni, sypialni i salonie, zastosowany na podłodze czy w końcu jako element elewacji. Stanowi bardzo modną w ostatnim czasie alternatywę dla płytek kuchennych na ścianach. Odpowiednio użyta może ocieplić wnętrze lub nadać mu charakter surowy, lekko niedostępny, wynikający z jej nieotynkowanego charakteru, dającego wrażenie niewykończenia. Wszystko zależy tutaj od naszej wyobraźni.

Cegła w kuchni – jasny kontra ciemny

Przy obecnych trendach najpopularniejszym zastosowaniem jest czerwona cegła w kuchni. Ten kolor doskonale ociepli wnętrze. Świetnie odnajduje się w stylu rustykalnym, doskonale nawiązując do przytulnego charakteru wiejskiego domku.

czerwona-cegła-w-kuchni

Pomalowana na kolory jasne, takie jak biel, beż czy kremowy będzie idealnie komponować się z jasnym wyposażeniem stylu skandynawskiego. Dodatkowo optycznie nada pomieszczeniu przestrzeni.

 

Najczęstsze zastosowanie cegły w kuchni to wyłożenie nią obszaru między blatem kuchennym a górnymi szafkami lub, jeśli nie posiadamy górnych szafek, przeciągnięcie cegłą całej przestrzeni od blatu do sufitu. Równie popularnym zastosowaniem obłożenie cegłą wyspy lub elewacji blatu rozdzielającego kuchnie od salonu.

Plusy cegły w kuchni

Zastosowanie cegły w kuchni ma bardzo dużo zalet:

+ Jest materiałem niezwykle trwałym, odpornym na wilgoć w pomieszczeniu oraz na uszkodzenia mechaniczne. Dodatkowym atutem jest to, że jest produktem naturalnym. Ta wytworzona z gliny korzystnie wpływa na mikroklimat pomieszczenia oraz na samopoczucie człowieka,

+ Cegła świetnie zachowuje swoje właściwości, nie ulega wyblaknięciu, a dodatkowo dobrze załamuje światło dzięki czemu uzyskujemy efekt trójwymiarowy,

+ Jeśli poczujesz potrzebę zmiany w swojej kuchni to w łatwy sposób możesz zmienić kolor ceglanej ściany. Wystarczy, że przemalujesz ją na dowolnie wybrany kolor,

+ Cegła to świetny materiał izolujący, zarówno termicznie jak i akustycznie. Cegła wycisza ścianę, szczególnie przydatne jest to w pomieszczeniach, które „wychodzą” na głośne ulice. Dodatkowo w zimie zatrzyma ciepło w pomieszczeniu, w lecie natomiast da przyjemne ochłodzeni,

+ Cegła jest bardzo efektowna. Niezwykle okazale prezentują się pomieszczenia z cegłą zwłaszcza w odcieni bieli, beżu i kremu. Jasny odcień cegły nadaje pomieszczeniu klasy i elegancji, szczególnie jeśli podkreślimy taką ścianę chromowanymi dodatkami i designerskimi meblami.

Minusy cegły w kuchni

– Cegła jest mocno specyficznym materiałem dekoracyjnym. W małych pomieszczeniach jej zbyt duże nagromadzenie przytłoczy wizualnie i obciąży wnętrze. Dlatego nie można przesadzić z jej ilością. To materiał wizualnie (i nie tylko) ciężki i lepiej wypadnie w dużych, przestronnych i otwartych powierzchniach.

– „Wagowo” cegła też swoje waży, cegły cementowe i ceramiczne mocno obciążą powierzchnie, którą będą pokrywać. Szczególnie trzeba uważać w przypadku „cieńszych” ścian. W rozwiązaniu tego problemu pomogą płytki o charakterze cegły, płytki klinkierowe czy cegła cięta.

– Pokrycie przestrzeni nad blatem kuchennym, szczególnie w rejonie kuchenki wymagać będzie specjalnego zaimpregnowania cegły i zabezpieczenia przed tłuszczem, gdyż cegła łatwo ulegać będzie zabrudzeniom. Wiązać się to będzie z dodatkowymi kosztami finansowymi (impregnat) oraz regularną pielęgnacją, konserwacją i  czyszczeniem. Odpowiedź na tema pielęgnacji znajdziesz w artykule: Jak wyczyścić fugi – poznaj 6 sprawdzonych sposobów.

– Cegła jako materiał dekoracyjny będzie drogim wydatkiem, chociaż jest możliwość użycia tańszych zamienników. Do kosztów dochodzi jeszcze konieczność wykonania przy jej kładzeniu „mokrych” prac, które dodatkowo zwiększą koszty. Na szczęście w naszym sklepie znajdziecie gotowe i ekonomiczne rozwiązanie jakim jest cegła z fugą np.: czerwona cegła z fugą.

– w przypadku, kiedy cegła nam się najzwyczajniej znudzi będziemy musieli powierzchnię pokrytą cegłą otynkować i pomalować.

 

Warto dobrze rozważyć wszystkie zalety i wady takiego rozwiązania nim podejmie się ostateczną decyzję. Cegła mimo wszystko z pewnością zapewni nam niesamowity efekt w naszej kuchni, której pozazdroszczą nam nasi goście. I choć style i trendy w architekturze wnętrz ulegają dość szybkiej zmianie to jednak cegła jest niesamowicie ponadczasowa.

 

 

Zadzwoń lub napisz do nas:

537 903 901

Wyślij mail

Pomożemy w każdej sprawie :)

Holler Box