Cegła w kuchni zobacz jak czyścić i zabezpieczyć oraz opinie, porady i inspiracje.

Cegła w kuchni – stylowo i z pomysłem

 

W ostatnim czasie cegła jako element wykończenia to prawdziwie gorrrący kawałek. Ten element dekoracyjny dodaje każdemu pomieszczeniu prawdziwego pazura. Uniwersalność w zastosowaniu cegły jest tak szeroka, że możemy ją doczepić praktycznie do każdego stylu. Śmiało można użyć nawet szerszego stwierdzenia, że cegła to rozwiązanie łączące różne style.

Cegła polubi się zarówno z drewnem, metalem a także kamieniem. Jest idealna dla stylu rustykalnego, mocno związana jest z klimatem wiejskim. Pomalowana na jasny kolor świetnie zestawi się z minimalistycznym stylem skandynawskim. Dla lubiących styl urbanistyczny, industrialny będzie doskonale współgrać z formami prostokątnymi, płaskimi czy metalowymi. To wszystko świadczy o jej doskonałej „elastyczności” w zastosowaniu architektonicznym.

Cegła stosowana jest od wieków jako materiał budowlany. Nadaje się do każdego pomieszczenia. Szczególnie modny w ostatnim czasie jest motyw cegły w kuchni, sypialni i salonie, zastosowany na podłodze czy w końcu jako element elewacji. Stanowi bardzo modną w ostatnim czasie alternatywę dla płytek kuchennych na ścianach. Odpowiednio użyta może ocieplić wnętrze lub nadać mu charakter surowy, lekko niedostępny, wynikający z jej nieotynkowanego charakteru, dającego wrażenie niewykończenia. Wszystko zależy tutaj od naszej wyobraźni.

Czy cegła sprawdzi się w kuchni?

Jest to jedno z częstszych pytań, jakie otrzymujemy przed zakupem od klientów. Odpowiedź brzmi: Tak, jak najbardziej jest to możliwe, o czym świadczą chociażby opinie naszych klientów, którzy posiadają płytki w swoich kuchniach już od lat. Należy tylko odpowiednio wybrać sposób zabezpieczenia płytek, miejsce ich zastosowania, a także musimy wziąć pod uwagę warunki, w jakich będą użytkowane cegły i oczywiście barwę płytek. I warto to zrobić jeszcze przed zakupem, a najlepiej już na etapie projektu kuchni.

 

Zastosowanie cegły w kuchni

Zazwyczaj płytki w kuchniach zdobią ściany w jednym z 3 obszarów kuchni:

1. W części oddalonej od miejsca wykonywania wszelkich prac kuchennych.

Spotykana głównie w kuchniach o dużym metrażu i aranżacjach łączących salon z aneksem kuchennym. W takim przypadku nie ma szczególnych, dodatkowych wskazań i zaleceń do montażu, i zabezpieczania płytek. Ponieważ warunki użytkowania nie odbiegają od tych, jakie spotykamy w innych pomieszczeniach naszych domów i mieszkań. Ściana w takim miejscu raczej nie będzie narażona na chlapanie wodą, wysoką temperaturę, czy brudzenie podczas gotowania.  Więc w takiej sytuacji nie musimy zbytnio obawiać się o żywotność naszej cegły.

 

 

 

2. Cegła w części jadalnianej.

Tu podobnie jak w przypadku wcześniejszego przykładu, zazwyczaj nie występuje zbyt wiele zagrożeń dla płytek. Natomiast warto zwrócić uwagę, iż częstą sytuacją jaka może mieć miejsce w tym obszarze, to lokalizowanie stołu i krzeseł bezpośrednio przy ścianie obłożonej płytkami cegły. W takim zestawieniu istnieje zagrożenie, że przy intensywnym użytkowaniu po czasie mogą pojawić się na ścianie obtarcia powodowane np. przez oparcia krzeseł. Praktycznym rozwiązaniem jest w takiej sytuacji np. stosowanie tzw. odbojnic ściennych. Obecnie na rynku jest do wyboru bardzo wiele gotowych elementów tego typu. Przy naszych płytkach często aranżowane są odbojnice z płyt meblowych o wzorach drewna, które nie tylko są praktyczne, ale dodatkowo ładnie komponują się z charakterem aranżacji.

 

 

 

 

3. W części przeznaczonej do prac kuchennych, czyli w przestrzeni nad blatem kuchennym i w jego okolicach.

Bez wątpienia, jest to najbardziej wymagająca przestrzeń w naszych domach. Spotykamy się tu z chlapaniem podczas zmywania naczyń, wyższą temperaturą i oparami występującymi podczas gotowania, oraz masą możliwych zabrudzeń  przy przygotowywaniu naszych posiłków. Możemy więc przejść do naszego kolejnego punktu, czyli..

 

 

 

 

Cegła na ścianę w kuchni – jasny kontra ciemny

Przy obecnych trendach najpopularniejszym zastosowaniem jest czerwona cegła w kuchni. Ten kolor doskonale ociepli wnętrze. Świetnie odnajduje się w stylu rustykalnym, doskonale nawiązując do przytulnego charakteru wiejskiego domku.

czerwona cegła w kuchni

Czerwona cegła w kuchni

Pomalowana na kolory jasne, takie jak biel, beż czy kremowy będzie idealnie komponować się z jasnym wyposażeniem stylu skandynawskiego. Dodatkowo optycznie nada pomieszczeniu przestrzeni.

biała cegła na ścianę w kuchni

Biała cegła na ścianę w kuchni

 

Najczęstsze zastosowanie cegły w kuchni to wyłożenie nią obszaru między blatem kuchennym a górnymi szafkami lub, jeśli nie posiadamy górnych szafek, przeciągnięcie cegłą całej przestrzeni od blatu do sufitu. Równie popularnym zastosowaniem obłożenie cegłą wyspy lub elewacji blatu rozdzielającego kuchnie od salonu.

Plusy cegły w kuchni

Zastosowanie cegły w kuchni ma bardzo dużo zalet:

+ Jest materiałem niezwykle trwałym, odpornym na wilgoć w pomieszczeniu oraz na uszkodzenia mechaniczne. Dodatkowym atutem jest to, że jest produktem naturalnym. Ta wytworzona z gliny korzystnie wpływa na mikroklimat pomieszczenia oraz na samopoczucie człowieka,

+ Cegła świetnie zachowuje swoje właściwości, nie ulega wyblaknięciu, a dodatkowo dobrze załamuje światło dzięki czemu uzyskujemy efekt trójwymiarowy,

+ Jeśli poczujesz potrzebę zmiany w swojej kuchni to w łatwy sposób możesz zmienić kolor ceglanej ściany. Wystarczy, że przemalujesz ją na dowolnie wybrany kolor,

+ Cegła to świetny materiał izolujący, zarówno termicznie jak i akustycznie. Cegła wycisza ścianę, szczególnie przydatne jest to w pomieszczeniach, które „wychodzą” na głośne ulice. Dodatkowo w zimie zatrzyma ciepło w pomieszczeniu, w lecie natomiast da przyjemne ochłodzeni,

+ Cegła jest bardzo efektowna. Niezwykle okazale prezentują się pomieszczenia z cegłą zwłaszcza w odcieni bieli, beżu i kremu. Jasny odcień cegły nadaje pomieszczeniu klasy i elegancji, szczególnie jeśli podkreślimy taką ścianę chromowanymi dodatkami i designerskimi meblami.

czerwona cegła między szafkami w białej kuchni

Czerwona cegła między szafkami w kuchni

 

Minusy cegły w kuchni

– Cegła jest mocno specyficznym materiałem dekoracyjnym. W małych pomieszczeniach jej zbyt duże nagromadzenie przytłoczy wizualnie i obciąży wnętrze. Dlatego nie można przesadzić z jej ilością. To materiał wizualnie (i nie tylko) ciężki i lepiej wypadnie w dużych, przestronnych i otwartych powierzchniach.

– „Wagowo” cegła też swoje waży, cegły cementowe i ceramiczne mocno obciążą powierzchnie, którą będą pokrywać. Szczególnie trzeba uważać w przypadku „cieńszych” ścian. W rozwiązaniu tego problemu pomogą płytki o charakterze cegły, płytki klinkierowe czy cegła cięta.

– Pokrycie przestrzeni nad blatem kuchennym, szczególnie w rejonie kuchenki wymagać będzie specjalnego zaimpregnowania cegły i zabezpieczenia przed tłuszczem, gdyż cegła łatwo ulegać będzie zabrudzeniom. Wiązać się to będzie z dodatkowymi kosztami finansowymi (impregnat) oraz regularną pielęgnacją, konserwacją i czyszczeniem. Odpowiedź na tema pielęgnacji znajdziesz w artykule: Jak wyczyścić fugi.

– Cegła jako materiał dekoracyjny będzie drogim wydatkiem, chociaż jest możliwość użycia tańszych zamienników. Do kosztów dochodzi jeszcze konieczność wykonania przy jej kładzeniu „mokrych” prac, które dodatkowo zwiększą koszty. Na szczęście w naszym sklepie znajdziecie gotowe i ekonomiczne rozwiązanie jakim jest czerwona cegła z fugą.

– w przypadku, kiedy cegła nam się najzwyczajniej znudzi będziemy musieli powierzchnię pokrytą cegłą otynkować i pomalować.

 

Warto dobrze rozważyć wszystkie zalety i wady takiego rozwiązania nim podejmie się ostateczną decyzję. Cegła mimo wszystko z pewnością zapewni nam niesamowity efekt w naszej kuchni, której pozazdroszczą nam nasi goście. I choć style i trendy w architekturze wnętrz ulegają dość szybkiej zmianie to jednak cegła jest niesamowicie ponadczasowa.

Jak zabezpieczyć płytki w kuchni?

Płytki niezależnie od miejsca zastosowania zawsze wymagają zabezpieczenia odpowiednim preparatem. Zalecamy do wyboru jeden z dwóch zalecanych produktów: impregnat lub lakier akrylowy. Zabieg ten stosujemy, aby nasze płytki odzyskały swoją żywą, naturalną barwę, nie pyliły i nie pozostawiały pyłu przy zetknięciu z naszymi ubraniami oraz aby nie chłonęły zabrudzeń.

Impregnat – pozostawia matową powierzchnię. Stosowany zazwyczaj w miejscach nie narażonych na szczególnie trudne warunki. Zazwyczaj znajduje zastosowanie w salonach, pokojach i korytarzach.

Lakier akrylowy – tworzy warstwę o satynowym połysku. Jego zaletą jest to, iż płytki po lakierowaniu uzyskują dużo wyższą odporność. Akryl tworzy warstwę, która zapobiega wchłanianiu wilgoci, zwiększa odporność płytek na zarysowania, a także pozwala na zmywanie drobnych zachlapań wilgotną szmatką. I ze względu na jego właściwości, właśnie ten preparat zalecamy do stosowania w naszych kuchniach.

Trzecim sposobem, który może zabezpieczyć nasze płytki jest po porostu malowanie farbami. Dotyczy on jednak jedynie wzorów jednobarwnych, np. biała farba do białej cegły.

 

Jak czyścić płytki w kuchni?

Kuchnia kuchni nierówna. Całkowicie inaczej wygląda intensywność prac kuchennych w kawalerce singla, w porównaniu do domu, gdzie mieszka wieloosobowa rodzina, a już w ogóle inaczej ma się sprawa w kuchni lokalu gastronomicznego.

Zazwyczaj w standardowo użytkowanych kuchniach zalecamy podwójne lakierowanie akrylem płytek w okolicach blatów roboczych i jest to sposób, który w większości przypadków jest wystarczającą ochroną cegły. W wielu sporadycznie użytkowanych kuchniach nasi klienci zastosowali impregnat lub farbę i według ich relacji, nie widzą potrzeby dodatkowego zabezpieczania. Jednak, aby pozostać po bezpiecznej stronie, my zawsze zalecamy chociaż jednokrotne lakierowanie, aby zapewnić płytkom odpowiednią odporność.

Kilkukrotnie nasze płytki znalazły swoje miejsce w kuchniach lokali gastronomicznych. Jest to bardzo wymagający obszar, ponieważ zazwyczaj w takich przestrzeniach narażone są na nieustanne uciążliwości wiążące się z pracami kuchennymi. W takim przypadku doradzamy poza akrylowaniem także stosowanie ochronnego szkła hartowanego, które skutecznie izoluje płytki od źródeł wilgoci i zabrudzeń. Szkło oprócz charakteru czysto praktycznego, potrafi dodać także uroku całej aranżacji, ponieważ cegła osłonięta za taką szybą wygląda jeszcze bardziej okazale.

Jak barwa płytek wpływa na czystość i estetykę w kuchni?

Jest to kolejny czynnik, jaki warto wziąć pod uwagę przy aranżacji kuchni. W miejscach narażonych na szczególne zabrudzenia, warto najpierw wziąć pod uwagę wzory ciemniejsze i w bardziej pstrokatych barwach. Są one bardziej praktyczne, ponieważ drobne zabrudzenia nie są widoczne. W przypadku wzorów, które posiadają fugę, powinniśmy kierować się podobną zasadą, czyli im ciemniejsza, tym lepiej. Z tych powodów bardzo często do kuchni wybierane są płytki w barwach ceglastych z ciemną fugą.

W przypadku wzorów jasnych, lepiej wybierać te jednobarwne(białe, szare) i jako sposób zabezpieczenia, malowanie farbą o wysokiej odporności na szorowanie. Takie rozwiązanie w razie potrzeby pozwoli na jej odświeżenie poprzez kolejne malowanie.

 

Zachęcamy do testowania powyższych rozwiązań na żywo. Płytki pozostaną na ścianach przynajmniej na kilka lat, dlatego warto sprawdzić je w praktyce przed zakupem. Z tego powodu oferujemy możliwość otrzymania darmowych próbek, które są już zaimpregnowane i polakierowane:

https://steinost.pl/probki-2/

 

 

Zadzwoń lub napisz do nas:

537 903 901

Wyślij mail

Pomożemy w każdej sprawie :)

Holler Box